Andelsjordbruk, vad är det?

Idag har jag varit och hämtat våra grönsaker på "vårt" andelsjordbruk.
Första gången jag hörde talas om detta var via Facebook där en vän nämnde att det fanns en ledig andel på hans andelsjordbruk. Jag hade aldrig hört talas om detta och eftersom jag är född nyfiken var jag tvungen att gå in på länken och kika.
Detta lät intressant när jag läste om det, men detta andelsjordbruk låg för långt ifrån mig och jag började googla för att se om det fanns något i närheten av mig. 
Jag fann ett och bokade upp mig för en andel.
 
Andelsjordbruk går ut på att ett antal andelar säljs ut för säsongen och andelsägarna tillsammans med jordbrukaren delar på risken, men även vinsten för säsongen. Med risk och vinst menar jag inte här pengar, utan på växterna. 
Vid år med missväxt blir det mindre skörd. Rikliga år ger istället rikligt med grödor på bordet.
 
 
 
Det vi har bokat in oss på är en stor familjeandel som ska ge oss skörd under 20 veckor, vi styr inte vad det blir för grödor, utan vi förutsätter att jordbrukaren planerat dessa 20 veckor på ett bra sätt, vi behöver inte heller skörda, utan vi kommer bara en gång i veckan och hämtar vår andel.
 
Låter detta intressant även för er, googla på andelsjordbruk inom ert närområde. Har ni redan en andel, eller provat det innan, berätta gärna om det.
Själva ska vi utvärdera detta om cirka 18 veckor för att se om vi är nöjda med konceptet.
Nu blir det frästa grönsaker och nyinköpta ägg från Reko-ring till kvällsmat och som vi kommer njuta :)
Lämna kommentar publicerat i Allmänt, Mat;
Taggar: Mat.se, andelsjordbruk, giftfritt, giftfritt liv, grönskaker, närproducerat, säsongens grönsaker', vegetariskt, äta över säsongen